ADALET 

 Bireylerin haklarını tanıma ve haklarında doğru hüküm vermedir. Toplumda adalet hukuk kuralları ekseninde gerçekleşir. Demokratik devletler hukuka dayanır. Demokrasi adaleti temel alan bir yönetim biçimi olduğunu söylemek yerinde bir tanımlama olacaktır. Herkes birbirinin, devlet ise insanların haklarını gözetmelidir.

Hakları iki kategoriye ayırmak doğru olacaktır, kişisel hakları ve kamu hakları olarak. Kişisel haklar; kişinin maddi ve manevi varlığıyla ilgili olan ve geliştirmesini amaçladığı haklarıdır. Kişisel haklar; kişi ve konut dokunulmazlığı, özel yaşamın gizliliği gibi haklardır. Kamu hakları, kişinin toplumla ilişkilendirilen 

 

EŞİTLİK  

İnsanlar yasalar önünde eşit olmalıdır. Demokratik bir yönetimde herkes yasalar önünde eşittir. Yasaların belirlediği özel .durumların dışında kimseye ayrıcalık edilmez. Anayasanın 10. maddesinde eşitlik ilkesine vurgu yaparak; eşitliği şu şekilde tanımlar; “ Herkes, dil, din, ırk , cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ayrılığı gözetmeksizin, kanun önünde eşittir” Örneğin, bir ülkede mezhep, din ayrımı, A partili B partili ayrımı yapılıyorsa o ülkede demokrasiden söz edemeyiz. Yasalar önünde herkes eşit olmalıdır. Zengin fakir ayrımı yapmadan herkes bir olmalıdır

 

ÖZGÜRLÜK  

Başkasına zarar vermeden her şeyi yapabilmektir. Özgürlüğümüz bir kişiye zarar vermeye başladığımız zaman biter. Demokrasi, insan hak ve özgürlüklerini tanıyan ve bunları koruyan bir yönetim şeklidir.

Demokratik yönetimlerde insanlar başkalarına zarar vermemeleri koşuluyla her şeyi yapma özgürlüğüne sahiptirler. Özgürlük insanlar için oldukça önemlidir. Özgürlüğün kısıtlandığı bir toplumda düzen ve güvenlik bozulur.

Demokrasi, halkın egemenliğine dayandığı için insan halkın isteklerine kulak vermeli ve özgürlüklere geniş yer vermelidir. Bir devletin demokratik olabilmesini anlamak için öncelikle o ülkede yaşayan insanların yeteri kadar özgür olup olmadığına bakılır.Özgürlük demokrasinin temellerini oluşturur. Demokratik ülkelerde insanlara yasalar dahilinde belli başlı özgürlükler tanınmıştır. Bu özgürlükleri şu şekilde sıralamak mümkündür; seçme seçilme hakkı, ifade hakkı, din ve vicdan hakkı gibi özgürlükler yasalarda yer almaktadır.

Aslında bunlar insanların temel özgürlükleridir, insanı insan yapan bu özgürlükleri sadece yasalara konularak yasal hale getirilmiştir. Yoksa bir insana verilen haklar olarak görmek yanlış olacaktır, olması gereken temel haklardır. Bu temel özgürlükler yasalarda geçtiği halde uygulanamıyorsa o ülke demokratik bir ülke değil, sözde demokratik bir ülkedir.